Tack, och välkommen!

Image of Per Skoglund

I samband med en breddloppsdag på Åbytravet tidigare i år, skrev programledare Per Skoglund en ledare till banprogrammet som vi tycker är väl värd att dela. Håll till godo.

Kristofer ”Fölet” Jakobsson ringer och meddelar anmälningsrekord. Vackert så.

Vi har pratat många gånger, Kristofer och jag.
Om varför de breda loppen alltid är fyllda till just bredden. Vi är övertygade om att känslan inför anmälningen och tävlingen är lika viktig som förstapriset.

Att känna att du tävlar på någorlunda lika villkor, att möjligheten till framgång inte är förutbestämd. Att känslan på stallbacken i varje fall liknar den som jag själv växte upp med när mamma och pappa åkte landet runt med våra kallblod.

I alla sporter är utvecklingen nästan ostoppbar. Travet är inte unikt på så sätt. Min övertygade känsla är att det har blivit längre mellan eliten och bredden i den sport jag kallar min. De elva (!) fulla lopp som körs idag är om inte annat ett bevis på att många vill tävla med sina hästar när förutsättningarna känns rätta.

Till alla er som är på plats idag vill jag rikta ett stort tack.
Tack för att ni mockar, fodrar, tränar, ryktar, kramar och lever med era hästar.

Att ni väljer bort sovmornar, fryser fingrarna blåa och är på gränsen till sammanbrott minst en gång i månaden. Att ni varje dag sätter hästen i centrum och gläds tusenfallt när dagen är din.

I dagens program hittar ni information från stiftelsen Life After Racing som helt och hållet dedikerat sig till travhästens fortsatta liv och möjligheter efter avslutad karriär.

Emmelie Arneng, Jessica Ortiz Bergström, Paula Ahlström, Cecilia Wallin och Karin Johansson är ännu så länge i början av en lika delar mödosam som inspirerande resa mot att våra travhästar får möjligheter när karriären är över.

Det är också min fasta övertygelse att om vår sport ska behålla acceptans och möjligheter i framtiden så måste den också vara hållbar. Hållbar för dig och hästen.

Lycka till.

Per Skoglund
Hästägare, tränare, uppfödare och hästälskare.