För dig som ägare

När beslutet är taget om att hästen ska lägga tävlingsskorna på hyllan och avsluta sin travkarriär, är det dags att hitta ett nytt hem.

Image of hands touching horse

Många gånger behöver det gå snabbt när ett nytt hem ska hittas och det händer att hästarna rentav skänks bort. Alla hoppas innerligt att alla ska bli nöjda. Hästen, hästägaren, tränaren, skötaren och nya ägaren. Och lyckligtvis blir det ofta så. Många av dem blir trevliga ridhästar i både skog och mark och på ridbanan. Framförallt blir de någons bästa vän.

Men tyvärr hittar inte alla hästar hem, åtminstone inte varaktiga. Och i de fallen är det allt som oftast okunskap och/eller bristen på pengar som är boven i dramat. För att undvika detta har vi, efter våra erfarenheter, tagit fram några enkla rekommendationer till ägare som ska hitta nya hem till sina travhästar.

TA BETALT
Ta en symbolisk summa när du förmedlar/säljer din häst. Några tusenlappar räcker för att sålla bort de mest oseriösa personerna. Ni får då samtidigt ett kvitto på försäljningen som kan vara bra för båda parter. Vår rekommendation är minst 10 000 kr.

LEASA UT HÄSTEN
Har du möjlighet kan det också vara ett alternativ att leasa ut hästen på prov några månader (eller för alltid) för att försäkra dig om att hästen och nya ägaren/leasingtagaren trivs tillsammans och att hästen inte säljs vidare.

SPÄRRA HÄSTEN FRÅN FORTSATT TÄVLANDE
Vill du inte att hästen ska behöva tävla mer, alternativt om du vill kunna aktivera hästens pensionspengar, måste du spärra den hos Svensk Travsport. Har du en gång satt en spärr, kan nya ägaren inte häva den. Det kostar inget att spärra hästen och vill du göra det kontaktar du Svensk Travsport på kundtjanst@travsport.se.

När hästen har förlagts med permanent startförbud kan resan mot en ny karriär inledas med stöd av de sparade pengarna. Life After Racings roll i själva förmedlingen handlar främst om att sy ihop travhästens olika världar – under och efter karriären, samt guida er som ägare rätt på vägen om det behövs.

RÄTT HÄST PÅ RÄTT PL ATS
Genom att använda vårt besiktningsprotokoll som fokuserar på vad hästen är lämpad till, säkerställer du att din häst får ett fortsatt liv utifrån sina förutsättningar och villkor. Besiktigar du hästen med vårt protokoll, står vi för kostnaden (max 2 000 kr + moms).

UTBETALNINGAR
Pengarna betalas ut i efterskott och för att få en utbetalning behöver du som ägare skicka in en vår blankett ”Utbetalningar Life After Racing” där ni beskriver vad ni har gjort med hästen, bifoga fakturorna samt underlag som styrker att fakturorna har betalats. Eventuella pengar som finns kvar ett år efter att hästen försatts med startförbud, övergår till Life After Racing Pensionsfond.

Om hästen avlivas under pågående tävlingskarriär, övergår pengarna till Life After Racing Pensionsfond.