Så används pengarna

Här på lifeafterracing.se kan du som vill bidra till Insamlingsstiftelsen Life After Racings verksamhet (SWISH 123 11 55 985), alternativt specifikt ge ditt stöd till en eller flera hästar som ligger dig extra varmt om hjärtat.

Så snart en häst finns registrerad, kan man påbörja sparandet. Tanken är att alla som vill, kan sätta in pengar på en hästs konto, pengar som den sedan får nyttja den dag som den ska pensioneras från tävlingsbanan. Det är egentligen ingen pension, utan snarare ett bidrag för att hjälpa hästen att ta steget från tävlingshäst till en ny karriär.

Ingen kan göra allt, men alla kan göra något

1-2. Så snart en häst finns registrerad, kan man sparandet påbörjas. Tanken är att alla som vill (uppfödare, ägare, fans, spelare, tränare, skötare…), kan sätta in pengar på en hästs konto, pengar som den sedan får nyttja den dag som den ska pensioneras från tävlingsbanan. Det är egentligen ingen pension, utan snarare ett bidrag för att hjälpa hästen att ta steget från tävlingshäst till en ny karriär.

3. När beslutet är fattat att travhästen inte ska tävla mer, börjar man med att besiktiga hästen hos valfri veterinär enligt det digitala protokollet. Kostanden för besiktningen (max 2 000 kr + moms) ersätts av Life After Racing Pensionsfond för alla hästar som har minst 1 000 kronor på sitt sparkonto. Genom besiktningen får man en indikation på vad hästen kan vara lämplig till:
– Häst i gott skick utan eller enbart med lindriga skador som bedöms kunna läka så pass väl att hästen kan fungera fullt ut som tävlingshäst, ridhäst, i travskola eller annan verksamhet.  
– 
Ej halt med måttliga skador som bedöms läka efter max en behandling och fungera för lättare ridning/körning. Lämplig som hobbyhäst, promenadhäst.
– 
Halt alternativt ej oprovocerat halt, men med skador som gör att den inte kan rekommenderas som rid/körhäst. T ex kraftiga gaffelbandsskador, gallor framknän, artros i framknän / kotor, ryggproblem. Hästen rekommenderas till fölsto, sällskapshäst alt avlivning.

4. När hästen har förlagts med permanent startförbud hos Svensk Travsport, kan resan mot en ny karriär inledas med stöd av de sparade pengarna. Life After Racings roll i själva förmedlingen handlar främst om att sy ihop travhästens olika världar – under och efter karriären, samt guida ägarna rätt på vägen när det behövs.

Pengarna betalas ut i efterskott och för att få en utbetalning behöver ägaren skicka in en blankett som beskriver vad man har gjort med hästen och bifoga fakturor samt underlag som styrker att fakturorna har betalats. Eventuella pengar som finns kvar ett år efter att hästen försatts med startförbud, övergår till Life After Racing Pensionsfond.

Om hästen avlivas under pågående tävlingskarriär, övergår pengarna till Life After Racing Pensionsfond.
Ingen kan göra allt. Alla kan göra något.
Tillsammans gör vi skillnad.