Permanent startförbud – enda garantin

Image of hands touching horse

Genom vår plattform förmedlar vi kontakten mellan ägare och köpare, sedan är det upp till varje ägare att bestämma till vem man väljer att sälja. För dem som väljer att förmedla sin häst via Life After Racing, är det så gott som uteslutande ett liv utanför tävlingsbanan man söker till sin häst.

Tyvärr har vi fått kännedom om att travhästar som har sålts genom vår plattform för att få en ny uppgift efter avslutad tävlingskarriär, har hamnat hos nya ägare som trots allt har valt att testa hästen på tävlingsbanan. Som säljare står man ofta helt utan makt att göra något, eftersom man helt enkelt har överlåtit ägandet och ansvaret för hästen till någon annan. Men det går att säkerställa att det här inte händer, och det är genom att sätta permanent startförbud på hästen – innan man säljer den.
– Vårt syfte och målsättning är att hästarna ska kunna hitta nya fina hem och få ett fortsatt bra liv efter tävlingskarriären, därför uppmanar vi ofta ägarna att sätta permanent startförbud på hästarna, säger Paula Ahlström, den styrelseledamot i stiftelsen som lägger ut merparten av hästarna som söker nya för-alltid-hem.

Under 2021 var det 67 hästar som fick nya hem via vår Facebook-sida. Det är mer än en häst i veckan. De flesta hästarna som förmedlas hamnar helt rätt och blir någons bästa vän. Men det finns även de som bara mellanlandar för att sedan säljas vidare. Och det förekommer att hästar blir kvar på tävlingsbanan.
– Vi kommer i fortsättningen vara ännu tydligare till de ägare som letar nya hem via oss, att de ska sätta startförbud på hästarna, och vi fortsätter att uppmana ägarna att ta betalt för hästarna för att i möjligaste mån undvika att hästarna hamnar hos människor med fel avsikter, fortsätter Paula.

I det pensionssystem som vi precis har lanserat här på vår hemsida är det ett krav att hästarna försätts med startförbud om man vill kvittera ut pengar för hästens omskolning. Det för att säkerställa att de inte hamnar på tävlingsbanan igen. Varken här i Sverige eller utomlands.
– Vi vill på inget sätt riskera att någon får ut pengar från oss för att ge hästen tid, bara för att sälja den vidare som travhäst. Att sätta permanent startförbud är enda garantin för det.