Legolas Minne 2020 till Essunga RF

Som hästsportens spelbolag jobbar ATG med och för hästarna 52 veckor om året. Hästvälfärd är en prioriterad hållbarhetsfråga och stipendiet till Legolas Minne är ett led i det arbetet.

Image of Zandra Essunga

Årets mottagare av stipendiets 40 000 kronor är Essunga Ryttarförening. Föreningen har i år fått in pensionerade travhästen Photo Launcher i stallet och man använder sedan tidigare även travaren Dogge Sting i verksamheten.

– Syftet med det här stipendiet är att visa på goda exempel där hästar har fått en ny karriär, och Essunga Ryttarförening är ett strålande exempel på att travhästar kan fungera i helt nya roller, säger Maria Guggenberger, hållbarhetschef på ATG.

Legolas Minne instiftades av ATG 2018, för att hedra travhästen Legolas, som på 1980-talet vann svenska folkets hjärtan när han vann 19 raka segrar och tog klivet upp i världseliten. När Legolas slutade tävla som nioåring 1987 belönades han av ATG med fritt foder tills han gick bort 26 år gammal. ATG hedrar sedan tre år Legolas med ett eget V75-lopp på Åbytravet och genom stipendiet Legolas Minne, som ska bidra till att ge fler travhästar ett bra liv efter tävlingskarriären. I konkurrens med flera olika verksamheter och projekt där travhästar har fått en ny karriär, har ATG Drömfond och stiftelsen Life After Racing beslutat att 2020 års stipendiat, som får 40 000 kronor av ATG Drömfond, är Essunga Ryttarförening från Nossebro i Västergötland.

– Vi är otroligt glada och hedrade och så tacksamma för stipendiet. Det ger oss ännu bättre möjligheter att utveckla vår verksamhet, säger Zandra Danielsen.

Essunga Ryttarförening bildades 1972 och i verksamheten ingår bland annat en ridskola där 125 elever deltar varje vecka. Föreningen har i år fått in pensionerade travhästen Photo Launcher i stallet och använder sedan tidigare även travaren Dogge Sting i ridskoleverksamheten.

– Vår erfarenhet av travhästar i ridskolan är mycket positiv. De är oftast välutbildade, trygga, snälla och trevliga och har inga problem med nya miljöer. För stipendiet kommer vi bland annat att utbilda Photo Launcher till en trygg ridskolehäst, säger Zandra.