Vilken häst får ditt stöd?

bild

Om tio år är det en självklarhet att pensionärslivet för en travhäst är strukturerat på ett helt annat sätt. Det är vad vi på stiftelsen Life After Racing arbetar för. Vi har nyligen lanserat vår pensionsfond som innebär möjlighet för fler hästar att få tid att hamna rätt efter tävlingskarriären.

Hösten 2018 stiftades Life After Racing. Syftet var att hitta nya hem, och användningsområden, för travhästar som slutat tävla. Nu går stiftelsen in i nästa fas med en storsatsning på en pensionsfond. Jessica Ortiz Bergström är en av ledamöterna i styrelsen och har arbetat operativt med satsningen.

– Initialt gjorde vi en del omskolningsprojekt och då såg vi att det fanns en del utmaningar: Travhästar ges bort eller säljs billigt vilket gör att de kan ha skadehistorik eller andra problem och därför hamnar lite fel, de får inte rätt förutsättningar vilket inte stärker travhästarnas status i ridsporten, säger hon.

Tanken med nya satsningen är att vem som helst ska kunna bidra till en specifik häst och pengarna som samlas in används därefter enligt tydlig struktur.

– Nu besiktigas sällan travhästar i den fasen men det kommer att ske här och det är även en förutsättning för att kunna plocka ut pengar. Tanken är att uppfödare, tränare, ägare och kanske spelare som vunnit en slant ska kunna skänka pengar till specifika hästar.  

Stiftelsen kommer att stå för besiktningarna, och förhoppningen är att på sikt kunna öka det insamlade beloppet enligt en tariff. 

– Man får inte bara ut pengarna, det är mot fakturor och vi har haft diskussioner med ST så att det inte ska finnas kryphål att utnyttja. Pengarna ska gå till att ge hästarna tid. Tid till exempelvis återhämtning, omskolning eller inskolning.

Själva essensen jämfört med tidigare då omskolningsprojekt genomförts är att varje häst ska komma till en så bra plats som möjligt givet hästens förutsättningar.

– Det vi kan känna är ett problem är att alla travhästar inte fungerar som ridhästar utan de kanske fungerar bättre om de kunde få fortsätta vara travhästar, men utan själva tävlingsmomentet. Vi skulle vilja se fler verksamheter som inte är tävling så som prova-på-trav, travskolor och liknande.

Vilka förhoppningar har ni på ett få in pengar?

– Givetvis hoppas vi att många ser värdet med den här verksamheten och bidrar, men det finns ett tydligt signalvärde också – att man i större utsträckning pratar om karriären efter tävlandet. Jag tror att horisonten är kanske tio år bort, då hoppas jag att det är en självklarhet med att man värnar om travhästens liv efter karriären i än större utsträckning än idag. Det känns bra att ha en plattform där vi tillsammans med sportens aktiva, banor, organisationer och företag kan kraftsamla för att ge fler travhästar en andra chans.

Men ni har tagit emot pengar tidigare, exempelvis Remy Nilsons pris.
– Absolut, det har vi gjort och för att driva våra tidigare projekt med bland annat omskolning. Nu har en del av stiftelsens pengar gått åt till att bygga den här plattformen som blir en helt annan helhet än tidigare.

Intervju gjord av Rickard Hansson för publicering i TRAVRONDEN.